Για την ταυτοποίηση του ιού του AIDS χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, για τον ιό SARS μήνες, και ευτυχώς, τελευταία για ένα είδος αρενοϊού, μέρες. Η γρήγορη ταυτοποίηση των ιών είναι άκρως σπουδαία για θεραπεία με φάρμακα ή εμβόλια και βέβαια, για να έχουμε ένα παράδειγμα για τη σπουδαιότητα της γρήγορης ταυτοποίησης αρκεί να αναφέρουμε ότι 5.000 Αμερικάνοι πέθαναν τον τελευταίο χρόνο από μη ταυτοποιημένο ιό, αν και έγινε σχετική έρευνα για αυτό.
Πριν από μερικούς μήνες στην Αυστραλία πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες τρεις ασθενείς που δέχθηκαν μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων από ένα νεαρό άνδρα που πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Οι επιδημιολόγοι της Αυστραλίας τρομαγμένοι από το γεγονός αυτό, που στην ουσία έθετε ένα τέλος στην προσπάθεια των μεταμοσχεύσεων, κινητοποιήθηκαν δραστήρια αναπτύσσοντας νέες τεχνικές υπερταχείας ανίχνευσης σειρών ατομικών γονιδιωμάτων και γονιδίων με ειδικές λογισμικές τεχνικές.
Πρόκειται για τεχνικές που μπορούν να ανιχνεύσουν μέσα σε μία ημέρα πάνω από 200 εκατομμύρια βάσεις με ένα τέτοιο τρόπο που να αποκλείουν τα γνωστά από τα άγνωστα τμήματα και να εντοπίζουν αυτόματα τον άγνωστο ιό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση που εντοπίζεται ο αρενοϊός, που προκαλεί την καταστροφή, η ομάδα που χρησιμοποίησε την τεχνική μπόρεσε εντός ωρών να απομονώσει 100.000 βάσεις τμημάτων του ριβονουκλεϊνικού οξέως. Μετά από αυτή την τεχνική απέμειναν μόνο 14 κομμάτια γονιδιακού υλικού, μέσω του οποίου εντοπίστηκε και ο αναζητούμενος ιός.
Κατόπιν τούτου, μπόρεσαν με βιοχημική διασταύρωση να πιστοποιήσουν και τα ανάλογα αντισώματα. Έτσι, έγινε μια πλήρης διάγνωση για τον αναζητούμενο ιό και τις συνέπειές του. Αυτό είναι το καλό νέο.
Το κακό είναι ότι για μια γρήγορη ταυτοποίηση και συνεπώς, πιο σωστή θεραπεία, πρέπει να πηγαίνουμε σε όλο μικρότερα τμήματα μολυσμένου υλικού σε υπομοριακό επίπεδο, πράγμα που κάνει τη διάγνωση εξαιρετικά δύσκολη, διότι τις περισσότερες φορές λείπουν τα μηχανήματα και οι ειδικοί επιστήμονες. Υπάρχει η ελπίδα για το γενικό καλό κάποιος διεθνής οργανισμός να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.