Στην εικόνα, όπου δείχνει το βέλος, είναι εμφανές το σημείο όπου η νόσος του Αλτσχάιμερ κατατρώει τον εγκέφαλο συρρικνώνοντάς τον και προκαλώντας δραστική απώλεια της μνήμης και μαρασμό του ασθενούς.
Παρ’ όλο που πια είναι πανεύκολο με τα σύγχρονα μέσα να διαγνωσθεί πλήρως η νόσος, παραμένει απολύτως άγνωστος ο παράγοντας που την προκαλεί. Πάντως, παραμένει χαρακτηριστική η βλάβη στον εγκέφαλο, όπως δείχνει το βέλος στο σημείο που έχουμε το κόκκινο με το ουρανί χρώμα από τη συσσώρευση του β- αμυλοειδούς.
Πρόκειται για κομμάτια, άνισα κομμένα, μιας φυσιολογικής εγκεφαλικής πρωτεΐνης, που μαζεμένα σε μια νοσηρή πλάκα καταστρέφουν τοπικά τον εγκεφαλικό ιστό.
Στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων στη νόσο αυτή δημιουργούνται δεσμίδες από παθολογικά κομμάτια πρωτεϊνών, τα λεγόμενα δεμάτια – ΤΑU. Πρόκειται για αυτά τα πράσινα μορφώματα που είναι μέσα σε κύκλο στη δεξιά εικόνα. Η πρωτεΐνη TAU είναι μια ουσία που αναλαμβάνει τις μεταφορές εντός του νευροκυττάρου. Η παρουσία της πρωτεΐνης αυτής τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος προκαλεί «κομμάτιασμά» της σε δηλητηριώδη τμήματα που συγκεντρώνονται όλα μαζί σε δεμάτια καταστρέφοντας τοπικά όλους τους σχηματισμούς και προκαλώντας τη νόσο.
Με το χρόνο δημιουργείται έτσι μια εξέλιξη που οδηγεί στο θάνατο ολόκληρων νευρωνικών δικτύων στον εγκέφαλο των ασθενών με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Παραμένει ακόμη ακαθόριστο με ποια δυναμική αρχίζει η νόσος. Με τη συγκέντρωση παθολογικού αμυλοειδούς ή με την εναπόθεση των δεματίων TAU. Όπως δείχνουν σύγχρονες έρευνες, μάλλον ισχύει το δεύτερο. Αυτό είναι ενδεικτικό και για το γεγονός της αποτυχίας όλων των συγχρόνων θεραπειών που βασίζονται στην πρώτη θεωρία.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.