Στο Κεμπέκ του Καναδά υπάρχει ένα ιδιαίτερα σπουδαίο για την επιστήμη, και κυρίως για την ψυχιατρική, αρχείο. Πρόκειται για το αρχείο όπου φυλάσσονται οι εγκέφαλοι αυτοχείρων διαφόρων ειδών αυτοκτονίας. Με αφορμή νέες τεχνικές λέιζερ και κατάψυξης, που επιτρέπουν σε βαθύ μοριακό επίπεδο την ανάλυση κάποιων στοιχείων, ερευνητές πήραν υλικό από το εν λόγω αρχείο από εγκεφάλους αυτοχείρων και εξέτασαν κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαδιακές για αυτήν την διαδικασία.
Κυρίως ερευνήθηκαν η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, περιοχές που είναι ιδιαίτερα προγραμματισμένες για την μάθηση, τη μνήμη και το φόβο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όλο αυτό το υλικό, που προερχόταν από την περιοχή του ιππόκαμπου των αυτοχείρων, βρέθηκε ότι υπάρχει εκεί ένα ειδικό γονίδιο, που είναι εκεί τοποθετημένο για την επεξεργασία του στρες πολύ αποδυναμωμένο. Το γονίδιο αυτό δεν είχε καμία βλάβη, αντίθετα, όμως, παρουσίαζε μια ελαττωμένη λειτουργία, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο άτομο η τάση για αυτοκτονία.
Οι ερευνητές για να πιστοποιήσουν το αληθές της έρευνας συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με ανάλογα ευρήματα που είχαν από ιππόκαμπο θανούντων από τροχαία ατυχήματα χωρίς προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό. Συγκρίνοντας τα ευρήματα των δύο ομάδων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σαφώς αυτό το γονίδιο – υποδοχέας, που μείωνε την ένταση του στρες, ενώ στους τραυματίες ήταν ανέπαφο, στους αυτόχειρες ήταν ιδιαίτερα χαμηλωμένης έντασης.
Ερευνώντας το ιστορικό αυτών των ανθρώπων πιστοποίησαν ότι οι περισσότεροι είχαν και οι ίδιοι και οι πρόγονοί τους έντονες ψυχικές διαταραχές ή βρίσκονταν κάτω από καταστάσεις ιδιαίτερης ψυχικής πίεσης. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή να ψάξουν ακόμη πιο διεξοδικά το ιστορικό και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Σε κανέναν από τους εξετασθέντες εγκεφάλους των ασθενών και στους ιδίους ασθενείς δεν βρέθηκε να προϋπήρχε μια φυσιολογική κοινωνική ζωή. Σε όλους υπήρχε ένα ιστορικό κατάθλιψης, ταλαιπωρίας, ισχυρών κοινωνικών πιέσεων, διαταραχής, ψυχικών εντάσεων κ.τ.λ.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η προηγούμενη ζωή των προγόνων μας, το περιβάλλον, γενετικοί παράγοντες, και κυρίως συμπεριφορά, βρίσκουν τον χημικό τρόπο να περάσουν μέσα στον εγκέφαλο και στον ιππόκαμπο τα ερεθίσματα αυτά χημικά, που αλλοιώνουν με την σειρά τους την βιολογική δραστηριότητα κάποιων γονιδίων τα οποία έχει ο εγκέφαλος μας για να προστατεύεται από το στρες.
Η όλη αυτή λειτουργία πιθανόν να είναι το κλειδί της τάσης αυτοκτονίας που παρουσιάζουν κάποιοι άνθρωποι. Νέες έρευνες προσπαθούν να βρουν ακόμη λεπτότερο και πιο αναλυτικό προφίλ των εξετάσεων αυτών προκειμένου να συνεισφέρουν θεραπευτικά στην όλη κατάσταση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.