Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΑΣ


Πριν από κάποια χρόνια κάποιος Ελβετός εραστής της τέχνης αγόραζε μια πανέμορφη εικόνα, διαστάσεων 24 x 33cm, χαρακτηριζόμενη σαν το πορτρέτο της νεόνυμφης. Η εικόνα δημιουργήθηκε από έναν άγνωστο Γερμανό καλλιτέχνη και πουλήθηκε από τον οίκο Κρίστι στον Ελβετό πελάτη. Η τότε τιμή ήταν γύρω στις 22.000 δολάρια. Από καθαρή τύχη κάποιος ερευνητής καλλιτεχνικών εικόνων την ανακαλύπτει στο συρτάρι του Ελβετού κατόπιν. Ακολουθεί μια πορεία αναγνώρισης λόγω του ότι η κοπέλα που απεικονιζόταν είχε τη χαρακτηριστική ιταλική κόμμωση κι έτσι δύο Ιταλοί ειδικοί, η Μίνα Γκρεγκόρι και η Κριστίνα Γκέντο, αποφάσισαν ότι η εικόνα είναι τεχνοτροπίας λομβαρδιανής, και κατά πάσα πιθανότητα, ανήκει στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Μετά την πρώτη διαπίστωση ακολούθησε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μια παραπέρα αναγνώριση και μια διαδικασία πιστοποίησης με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Λουμιέρα, στο Παρίσι, όπου με ειδικούς αναλυτές και ειδικά σκάνερ μπορούν να «φτάσουν» στο DNA της εικόνας.
Πράγματι αποδείχθηκε ότι η εικόνα είναι της εποχής και τεχνολογίας Ντα Βίντσι. Μετά τη διαπίστωση και την πιστοποίηση αυτή η καλλιτεχνική τιμή της εικόνας αγγίζει τα 200 εκατομμύρια ευρώ σαν μια αναγνώριση της μεγαλοφυΐας που ακόμα παράγει πλούτο και μετά από αιώνες από το θάνατο του μεγάλου Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Έστω σαν υστεροφημία η αναγνώριση της μεγάλης του τέχνης και ευφυΐας αποτελεί ένα μοτίβο για ανθρώπους που δρουν και σκέφτονται σαν αυτόν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.