Η ΕΥΚΟΛΗ ΜΙΜΗΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ


Ο παλιός καλός κινηματογράφος και η σύγχρονη «φτηνιάρικη» τηλεόραση γνωρίζουν καλά ότι η εύκολη μίμηση έλκει θεατές. Δεν ξέρουν τον μηχανισμό, αλλά γνωρίζουν το αποτέλεσμα.
Με τα σύγχρονα μέσα έρευνας του εγκεφάλου, όπως είναι το εγκεφαλογράφημα και η μαγνητική τομογραφία ποζιτρονίων, το πρόβλημα της κατανόησης του μηχανισμού αυτού έχει λυθεί. Ο εγκέφαλος αρέσκεται στο να παίρνει καινούριες πληροφορίες τις οποίες χρησιμοποιεί κατά περιόδους ανάλογα με τις ανάγκες του. Για το λόγο αυτό έχει και ιδιαίτερα κύτταρα «αντιγραφής» που καταγράφουν τις πληροφορίες αυτές.
Ιδιαίτερα γρήγορα καταγράφονται αυτές που έχουν εύκολη παρουσίαση και πολύτιμο περιεχόμενο. Έτσι, λοιπόν, με την τέχνη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης δίνονται στους θεατές αξίες διαχρονικές, όπως είναι το δίκαιο, το καλό, η ηθική, ο πλούτος κλπ αλλά, με ένα εύκολο τρόπο, όπως τα κόμικς ή τα μίκι μάους. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πλέον πιο περίπλοκα και πιο σύγχρονα σχήματα δίνονται σαν θέματα κοινής διασκέδασης όπως τα διάφορα κόμικς των άστρων, ψηφιακοί πόλεμοι, χάρτινοι γίγαντες κλπ.
Ιδιαίτερα «εκμεταλλεύσιμος» είναι ο Ντα Βίντσι, η μεγαλοφυΐα του οποίου προσέφερε και το συνδυασμό βαθυστόχαστων χαρακτήρων με ιδιόρρυθμα σχέδια, όπως τον άνθρωπο του Βιτρούβιου, που παρουσιάζει την πλήρη αρχιτεκτονική αρμονία μέσω γεωμετρικών κύκλων και τετραγώνων του ανθρώπινου σώματος. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μια πολύ επιτυχημένη παραλλαγή της νέας αυτής τάσης μέσα από το έργο του Walter O’ Neil.
Πρέπει να συνηθίσουμε, λοιπόν, σε τέτοια εικαστική κατανάλωση εφόσον είμαστε αποφασισμένοι να μην πιέσουμε τους εγκεφαλικούς μας αντιγραφείς για κάτι καλύτερο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.