ΓΙΑΤΙ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


Ο εθισμός είναι πολυπαραγοντικός. Γενετική προδιάθεση, περιβάλλον, οικογενειακές καταστάσεις, ακραίες συμπεριφορές είναι μερικοί από τους παράγοντες. Ο λόγος της πολυπαραγοντικής δομής του εθισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η βάση του αποτελείται από σύνθετες εγκεφαλικές λειτουργίες που συμμετέχουν ομάδες γονιδίων.
Ένας ουσιαστικός παράγοντας, όμως, είναι και η ηλικία. Είναι γνωστό ότι οι νέοι είναι επιρρεπείς στον εθισμό, περισσότερο από τους μεσήλικες. Γενικά, στη νεαρή ηλικία και ενώ ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, εάν υπάρχει προδιάθεση, με τις ουσίες αλλάζει η λειτουργία του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον εθισμό και την εξάρτηση της ενηλικίωσης. Το χασίς, το αλκοόλ, τα φάρμακα και η κοκαΐνη είναι οι πιο επικίνδυνες ουσίες για τον εθισμό στη νεαρή ηλικία.
Όπως δείχνουν στατιστικές στις αγγλοσαξονικές χώρες, το 44% των νέων καπνιστών μέχρι τα 18 χρόνια παραμένουν καπνιστές εφ’ όρου ζωής. Το 45% που καταναλώνουν αλκοόλ στα 13 χρόνια τους, παραμένουν αλκοολικοί. Το 60% που κάνουν χρήση κοκαΐνης μέχρι τα 15 έτη παραμένουν εθισμένοι.
οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και δείχνουν μία τάση επιδημίας και κλιμάκωση σε μια κοινωνία εξαρτώμενων. Πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Ιατρική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μόνη ουσιώδης και επαρκής λύση. Για αυτό το λόγο, γονείς, κρατικοί και κοινωνικοί παράγοντες πρέπει να αντιδρούν άμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις και να οδηγούν εθισμένους νέους σε ειδικές ιατρικές μονάδες για θεραπεία και συμβουλή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.