ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ


Πάρα πολλοί ασθενείς τον τελευταίο καιρό έχουν μόνιμο μέλημα την θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα. Σε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα αναφέρουμε σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η έρευνα για την περίφημη αυτή θεραπεία των βλαστοκυττάρων.
Η διαδικασία παραγωγής των βλαστοκυττάρων έχει ως εξής : Λαμβάνονται ωάρια βοοειδών τα οποία προπαρασκευάζονται με ειδικές ορμόνες για ορισμένο διάστημα. Μετά από αυτό, απομονώνεται το καθένα ξεχωριστά και με μια ειδική σύριγγα αφαιρείται μέσα από το ωάριο ο πυρήνας του. Στο κενό που αφήνει ο απομακρυσμένος πυρήνας μπαίνει ένας παρόμοιος ανθρώπινος κατόπιν ειδικής καλλιέργειας.
Συνήθως, πρόκειται για πυρήνες δερματικών κυττάρων που έχουν παρασκευαστεί σχεδόν με ίδιο τρόπο όπως και τα ωάρια βοοειδών. Το μείγμα αυτό αφήνεται πάλι σε μια ειδική καλλιέργεια για κάποιο χρονικό διάστημα. Μετά από αυτό διοχετεύεται στο μείγμα αυτό ένα ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο το σοκάρει. Το σοκάρει με τέτοιο τρόπο, ώστε επέρχεται μια γονιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται όλα τα γονίδια που περιέχει το ανθρώπινο δερματοκύτταρο και αρχίζει η αναπαραγωγή του εμβρύου. Σε ένα χρόνο πέντε ημερών έχει αναπαραχθεί περίπου 30 φορές και το υλικό του είναι περίπου στο 99,99% ανθρώπινο. Από το βοοειδές ωάριο παραμένει θεωρητικά μόνο μια κάψα προστασίας.
Σε αυτή την κατάσταση το βλαστοκύτταρο είναι πλέον κατάλληλο για μεταφύτευση σε ανθρώπινο οργανισμό, πράγμα που είναι μέχρι στιγμής απόλυτα απαγορευμένο. Πρόκειται για τα λεγόμενα πρωτόγονα βλαστοκύτταρα χωρίς καμία ιδιαίτερη ειδίκευση σε ότι αφορά τα διάφορα όργανα όπως είναι μύες, νεύρα, αίμα κλπ. Αυτό είναι το επιστημονικό στάδιο κατασκευής βλαστοκυττάρων του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ της Β. Αγγλίας, που είναι και το μοναδικό στον κόσμο που έχει άδεια τέτοιας καλλιέργειας.
Τα υπόλοιπα είναι ένα κράμα μύθου, φαντασίας και επιστημονικών προσδοκιών που αφορά το μέλλον. Ειδική θεραπεία βλαστοκυττάρων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.