ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ


Τα τελευταία χρόνια στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αλκοολικών. Μιλάμε πλέον για διαστάσεις επιδημίας, ενώ οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης ψηφίζουν πλέον ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο των ερευνών αυτών έγινε και μια επιστημονική παρατήρηση που οδήγησε τις έρευνες σε ένα πολύ αξιόλογο σημείο. Η παρατήρηση είναι ότι νεαρές μαθήτριες και φοιτήτριες εθίζονται πολύ περισσότερο από ότι τα αγόρια.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στη ροπή προς το αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά το τέλος του εμμήνου κύκλου που έχουμε την ρήξη του ωοθυλακίου και την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Στην φάση αυτή μεταβάλλεται ουσιαστικά η χημεία του εγκεφάλου και κάνει την ηδονική κατανάλωση του αλκοόλ «ευπρόσδεκτη», ενώ ανοίγει την πόρτα στον εθισμό και εξάρτηση.
Βέβαια, εδώ συνηγορεί και ένα άλλο βιολογικό φαινόμενο. Πρόκειται για το μηχανισμό με τον οποίο οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ στον οργανισμό τους.
Είναι γνωστό από χρόνια ότι ο μεταβολισμός της αιθυλικής αλκοόλης στο στομάχι γίνεται με ένα ένζυμο που λέγεται αφυδρογονάση. Το ένζυμο αυτό σε συνεργασία με το νερό, μεταβολίζει την αλκοόλη και ρίχνει την δύναμή της. Στις γυναίκες υπάρχει το βιολογικό μειονέκτημα ότι και τα δύο στοιχεία νερό και αφυδρογονάση είναι σε μικρότερη αναλογία από ότι στους άνδρες. Στους μαθητικούς και φοιτητικούς κύκλους, όπου πλέον υπάρχει εξομοίωση των πάντων και ίδια κοινωνική επιρροή στα δύο φύλα, βρίσκονται οι γυναίκες να έχουν αριθμητική υπεροχή στην εξάρτηση από το αλκοόλ.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.