ΨΑΡΙΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΕΣ


Το πρόβλημα των διοξινών σχεδόν κάθε μέρα είναι σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες όλης της Ευρώπης. Από διάφορες οργανώσεις προστασίας του πολίτη γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης όλων για τους κινδύνους που περιέχουν τα δηλητηριασμένα τρόφιμα.
Πρόσφατα ήρθαν στο φως τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Οργάνωσης Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Θάλασσας, η οποία είχε μαζέψει και είχε αναθέσει την εξέταση του περιεχομένου εν προκειμένου ψαριών σε υφιστάμενες διοξίνες. Οι κονσέρβες είχαν μαζευτεί από τα ράφια διαφόρων σούπερ μάρκετ και από όλα τα είδη, μια και τα προϊόντα αυτά αποτελούν τον αγαπημένο μεζέ των εκεί καταναλωτών. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά και μάλιστα, ορισμένες φορές, κατέδειξαν μέχρι και 20 φορές υψηλότερα αποτελέσματα από τα φυσιολογικά όρια.
Λόγω της ποικιλίας των ψαριών και των διαφόρων κονσερβών που εξετάστηκαν συμπέραναν οι ερευνητές ότι τα νερά της Ανατολικής θάλασσας γενικά περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά διοξίνης και ουσιαστικά αυτός είναι και ο λόγος που η τελευταία συγκέντρωση ειδικών επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το θέμα αυτό ανέβασε τα όρια περιεκτικότητας διοξινών στα ψάρια από τα 8 στα 25μικρογραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι για μια κονσέρβα 115γραμμαρίων το περιεχόμενο της διοξίνης αυξάνεται περίπου 10 φορές, ενώ βρίσκεται στο νόμιμο επίπεδο.
Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος τι σημαίνουν όλα αυτά και ποια ουσιαστική σχέση έχουν με την προστασία του καταναλωτή. Η απάντηση είναι απλή.
Μόνο πληροφοριακή δύναμη έχουν αυτές οι ανακοινώσεις. Την απόφαση της κατανάλωσης ή όχι την έχει ο καταναλωτής.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.