ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Ένα θέμα παλιό, αλλά, φοβερά επίκαιρο. Από παλιά υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να περιοριστούν στα στενά σύνορα της χώρας τους ή του τόπου τους και ήθελαν να κάνουν το άλμα της μετανάστευσης.
Τότε, το κίνητρο ήταν διαφορετικό. Για άλλους ήταν ο πλουτισμός και πήγαιναν στην Αμερική, πολλοί ήθελαν μόνο εργασία και πήγαιναν Αυστραλία και Γερμανία, κάποιοι ήθελαν πνευματικές αναζητήσεις και πήγαιναν σε συγκεκριμένους τόπους, όπως το Παρίσι, με τα μεγάλα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Κάποιοι άλλοι πάλι, ήθελαν απλά χρώμα στη ζωή τους και αναζητούσαν τις τύχες τους στην Λατινική Αμερική.
Η διαφορά του κινήτρου παλιά με τη νέα εποχή ήταν ότι τότε το κίνητρο ήταν επιθυμητό. Ανοιχτές οι τότε αγορές του κόσμου ήθελαν αυτά τα ανήσυχα πνεύματα που κουβαλούσαν όλοι οι μετανάστες προκειμένου να δημιουργήσουν το νέο κοινωνικό ιστό. Τώρα πλέον όλοι οι παλιοί τόποι υποδοχής ξένων ανήσυχων πνευμάτων έχουν κλείσει. Δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν περιθώρια και το κυριότερο, δεν υπάρχουν δουλειές.
Τα ανήσυχα πνεύματα, όμως, παραμένουν. Και εκεί είναι το κίνητρο. Και ουδέποτε πρόκειται να σταματήσει. Περνώντας από τη διαδικασία της μετανάστευσης γνωρίζει κανένας το μαρτύριο του Ταντάλου, όπου κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της υπομονής και της επιμονής για τα πάντα.
Επόμενο είναι, λοιπόν, να δεχόμαστε κραυγές από μετανάστες που από αυτούς όσοι επιζήσουν θα πάρουν αυτοδίκαια το δικαίωμα της επιβίωσης στο νέο χώρο που κατάφεραν να προσαρμοστούν, αφού πρώτα ταπεινώθηκαν και βασανίστηκαν. Είναι κάτι που θα αλλάξει την καινούρια κοινωνική δομή και θα δώσε νέο πρόσωπο στο παγκόσμιο χωριό.
Είναι αδύνατον πολιτικά, κοινωνικά, ακόμη και ηθικά, να αγνοεί κανένας το σημερινό κίνητρο του μετανάστη, το οποίο, όπως είπαμε και στην αρχή, δεν κρύβει μόνο την επιθυμία για μια νέα ζωή. Κρύβει και ένα ανήσυχο, πολυτάλαντο πνεύμα σε σχέση με τους υπολοίπους που μένουν πίσω να μοιραστούν τη δυστυχία που απέμεινε.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.