ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Μακροχρόνιες επιδημιολογικές – στατιστικές έρευνες που εμφανίζονται όλο και τακτικότερα καταδεικνύουν συνεχώς την αξία των Ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά βρίσκονται σε πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα στα ψάρια, των οποίων η κατανάλωση θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετική για την προφύλαξη από πολλές νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες. Συγκρίνοντας λαούς που τρώνε πάρα πολύ ψάρι, π.χ. οι Κορεάτες, με αυτούς που καταναλώνουν ελάχιστα, π.χ. Αγγλοσάξονες, βρέθηκε ότι οι Κορεάτες με κατανάλωση περίπου 25 κιλών ψαριών ετησίως κατά κεφαλήν πάσχουν από πολύ λιγότερη κατάθλιψη σε σχέση με τους συνομήλικες Αγγλοσάξονες. Βρέθηκε, όμως, ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν και μια άλλη εκ προοιμίου προστατευτική ιδιότητα για μια ασθένεια – μάστιγα εδώ στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για τη νόσο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Η ωχρά κηλίδα είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται οι νευρικές απολήξεις στο βυθό του οφθαλμού προκειμένου να μεταδώσουν τα οπτικά ερεθίσματα που εστιάζονται εκεί στο κέντρο του εγκεφάλου. Η εκφύλισή της έχει σαν αποτέλεσμα και την κακή εστίαση και την άσχημη επεξεργασία αυτών των οπτικών ερεθισμάτων με αποτέλεσμα τη μερική μέχρι και ολική τύφλωση. Μέχρι τώρα πιστεύεται ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες (έντονο φως) μαζί με γενετικές – γονιδιακές αιτιολογίες ήταν τα αίτια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τελευταίες δημοσιεύσεις μετά από επιδημιολογικές έρευνες ότι πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση της ασθένειας παίζει και η διατροφή.
Σε πληθυσμούς που καταναλώνουν ψάρια τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η κατανάλωση αυτή των Ω-3 λιπαρών την περιορίζει ουσιαστικά. Είναι χρήσιμο και να κατανοήσουμε και να κρατήσουμε στη μνήμη μας τις παρατηρήσεις αυτές διότι ρυθμίζοντας με το σωστό τρόπο τη διατροφή μας χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια έχουμε μια ουσιαστική προφύλαξη από δύο μεγάλους κινδύνους, την κατάθλιψη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.