ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στον γερμανικό τύπο ο Πολ Ρινχοφ (εκπρόσωπος του Συνδέσμου Παλαίμαχων Αμερικάνων Στρατιωτών) το φαινόμενο των αυτοκτονιών μεταξύ των βετεράνων των τελευταίων πολέμων αγγίζει τεράστια όρια. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι παλιό. Πάντα οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι κληρωτοί που στρατεύονταν προκειμένου να αντιμετωπίσουν πολεμικές καταστάσεις, εμφάνιζαν μαζικά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία έφταναν και στην αυτοκτονία. Όπως αναφέρει ένας παλιός στρατιωτικός, ο αριθμός των αυτοκτονιών πάντα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές των απωλειών δυνάμεων.
Εδώ, όμως, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που ιδιαίτερα λαμβάνει χώρα στην πατρίδα αυτών των πολεμιστών, την Αμερική. Γυρίζοντας αυτοί οι βετεράνοι πίσω αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες, που ουσιαστικά συνερχόμενοι από την ένταση και βγαίνοντας από την υπερένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην καθημερινότητα εμφανίζουν στοιχεία κατάθλιψης και του λεγόμενου μετατραυματικού συνδρόμου, που πολύ τακτικά οδηγούν στην αυτοκτονία.
Δίνονται διάφοροι αριθμοί, επίσημοι και ανεπίσημοι, σχετικά με το ύψος των αυτοκτονιών ή την απόπειρα της αυτοκτονίας. Κυρίως αυτό που χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους είναι η πλήρης αδυναμία προσαρμογής στις νέες συνθήκες ειρήνης και η επεξεργασία των «ψυχικών» πραγμάτων που κουβαλούν, μετά τον πόλεμο. Βέβαια, κανένα συντονισμένο κράτος δε μπορεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για το ψυχικό αυτό φαινόμενο, για τον απλούστατο λόγο ότι η κρατική γραφειοκρατία δεν δέχεται ότι υπάρχουν.
Βέβαια, θα ήταν άδικο να πούμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ. Πάρα πολλές χώρες, ακόμη και αυτές του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, έχουν αντιμετωπίσει στους στρατούς τους ανάλογα φαινόμενα, αλλά, και εκεί αποσιωπήθηκαν διότι ακριβώς τυπικά «δεν υπήρχαν».
Δεν παύει, όμως, αυτό το φαινόμενο τώρα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της υπερβολικής δημοσιότητας από τα σύγχρονα ΜΜΕ. Έχει αποδειχθεί, και πάλι από αμερικανούς ερευνητές, και μάλιστα, επικεφαλής είναι ένας Έλληνας καθηγητής του Χάρβαρντ, ο Ξενάκης, ότι πραγματικά μεταδίδεται αυτή η πληροφορία ακαριαία σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού και αποτελεί το έναυσμα για την παραγωγή νέων φαινόμενων.
Άνθρωποι με καταθλιπτική προδιάθεση σε ακραίες καταστάσεις σκέφτονται την αυτοκτονία σαν λύτρωση, και δυστυχώς, όταν αυτές φτάσουν σε ακραίο σημείο, τη χρησιμοποιούν. Είναι καιρός αυτό το φαινόμενο να αναλυθεί πιο έντονα, εφόσον δε προβλέπεται, ούτε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, ούτε να αλλάξουν οι χαρακτηριοδομές των ανθρώπων.
Για όποιον από εμάς ξέρει κάποιον από μια τέτοια κατάσταση, ίσως πρέπει να του δείξει μια μεγαλύτερη αλληλεγγύη και προσέγγιση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.