Έρευνες έχουν καταδείξει ότι τις περισσότερες φορές οι επιθέσεις πανικού κρύβουν από πίσω τραυματικές εμπειρίες που έχουν τη βάση τους ως και στη νηπιακή ηλικία. Οι τραυματικές εμπειρίες συνδέονται με γεγονότα ή ακόμα, και επετείους π.χ. ξυλοδαρμός σε μια επέτειο ή γενέθλια που μόλις γίνονται επίκαιρα, χρόνια αργότερα προκαλούν πανικό. Ακόμα και άσχημα όνειρα μετά από έντονο στρες ή υπερκόπωση με εφιάλτες είναι το προοίμιο του πανικού της επόμενης μέρας.
Πολλές φορές απλές εικόνες, σκηνές του δρόμου, επιφωνήματα ή και σε ακραίες περιπτώσεις, μυρωδιές ή αρώματα, ξυπνούν έντονες αναμνήσεις με ιδεοληπτικές σκέψεις αναφορικά με το τραυματικό γεγονός και δημιουργούν την αφετηρία για τον πανικό.
Τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιες καταστάσεις έχουν, χωρίς να το ξέρουν, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες που όταν αποκατασταθούν παύει και η δημιουργία του πανικού. Σε έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια με το εγκεφαλογράφημα διαπιστώθηκε αυτή η παρατήρηση.
Με τις εμπειρίες αυτές πρέπει να θεωρηθεί ότι πλέον υφίστανται για τέτοιες περιπτώσεις θεραπευτικές μέθοδοι και τα άτομα που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα, αν καταφύγουν έγκαιρα στον ειδικό, βρίσκουν τη λύση.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.