ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (ΗΕΓ)

Στην ηλεκτροεγκεφαλογραφική εξέταση καταγράφει κάποιος την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Πρόκειται για ηλεκτρικά δυναμικά τα οποία καταγράφονται σε διάφορες θέσεις του κρανίου και μελετώντας τα, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.
Για αυτό τον λόγο τοποθετούνται στις διάφορες θέσεις του κρανίου τα ηλεκτρόδια με τρόπο τέτοιο ώστε να μετράται το δυναμικό μεταξύ δύο δραστηριοποιημένων ηλεκτροδίων το οποίο λέγεται και διπολική καταγραφή ή μεταξύ μιας δραστηριοποιημένης θέσης και μια ηλεκτρικά ανενεργούς θέση που λέγεται μονοπολική καταγραφή.
Στην τελευταία κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρόδιο που βάζουμε στον λοβό του αυτιού.
Τα δυναμικά που καταγράφονται μετρούνται σε μικροβόλτ (μV) και ανάλογα με την φόρμα τους και το ύψος τους μας δείχνουνε δραστηριότητες ελλιπείς ή σωστές από διάφορες θέσεις του εγκεφάλου.
Τελευταία αναπτύχθηκαν και τέτοιες δυνατότητες καταγραφής ώστε να είναι δυνατή η απεικόνιση εγκεφαλικών λειτουργιών και από βαθύτερα σημεία (πυρήνες) του εγκεφάλου.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκεφαλογραφήματος όπως π.χ.: το αυθόρμητο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Σαν αυθόρμητο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα χαρακτηρίζονται οι καταγραφές εκείνες όπου δεν υπάρχει κανένας ειδικός ερεθισμός και γίνεται απλά μια αυθόρμητη καταγραφή της δραστηριότητας του εγκεφάλου.
Αντίθετα, όταν καταγράφεται το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα μετά από ένα συγκεκριμένο ερεθισμό τότε μιλάμε για προκλητά δυναμικά τα οποία σε αντίθεση με το αυθόρμητο χαρακτηρίζονται από εγκεφαλική δραστηριότητα συγκεκριμένης περιοχής.

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία μέσω σπασμών είναι πάρα-πολύ γνωστή παγκοσμίως σαν ένα σπουδαίο τμήμα της θεραπευτικής ψυχιατρικής.
Πράγματι είναι η μοναδική σωματική θεραπεία που στην αρχή του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε και έφτασε να έχει τώρα και μια θέση στην μοντέρνα ψυχιατρική αγωγή.
Κυρίως έκανε γνωστή την χρησιμότητα της σε ότι αφορά τις θεραπείες της κατάθλιψης.
Μπορούμε να πούμε κυριολεκτικά ότι αυτός ο τρόπος θεραπείας έχει φτάσει σε μια εποχή αναγέννησης και συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση της και η επιστημονική της ανάπτυξη προκειμένου να δουν όφελος οι ανάλογοι ασθενείς σε πάρα πολλές χώρες.
Υπάρχει ήδη μια πάρα πολύ μεγάλη σειρά ανάλογων βιβλίων , εγκολπίων και οδηγών για την χρησιμοποίηση της.
Ένα ειδικό περιοδικό, το ECD, έχει τακτικά άρθρα σε ότι αφορά τις νέες ανακαλύψεις ή ακόμη και χρήσεις στον τομέα αυτό. Το Πανεπιστήμιο του Tibigen στην Γερμανία έχει μεγάλη παράδοση σε αυτό το είδος θεραπείας. Σε ότι αφορά τον καινούριο τρόπο της θεραπείας αυτής υπάρχουν πολλές υποσχέσεις και πολλές ελπίδες. Πολλές συναισθηματικές ψυχώσεις ακόμη και καταθλίψεις έχουνε γρήγορη θεραπευτική απόδοση κάτω από τα ηλεκτροσόκ χωρίς να παρουσιάζουνε άλλες παρενέργειες.
Σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μια θαυμαστή νέα τεχνική από την οποία είναι ο διακρανητικός μαγνητικός ερεθισμός (TMS) ο οποίος χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς και διαγνωστικούς σκοπούς νευροψυχιατρικών νοσημάτων. Έχουμε τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση σε ψυχιατρικούς χώρους δύο θεραπευτικών μεθόδων ταυτόχρονα περίπου με την ίδια αξία.
Η παραδοσιακή και από αιώνες γνωστή θεραπεία των ηλεκτροσόκ και τελευταία έχουμε την εμφάνιση του διακρανικού μαγνητικού ερεθισμού. Και οι δύο έχουν το χαρακτηριστικό ότι επεμβαίνουν ηλεκτρομαγνητικά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εγκεφάλου. Κυρίως τα ηλεκτροσόκ χρησιμοποιούνται για βαριές μορφές της κατάθλιψης και της κατατονίας, ενώ ο ενδοκρανιακός μαγνητικός ερεθισμός κυρίως για να συμβάλει στην αντικαταθλιπτική θεραπεία.
Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι υπεύθυνος για πολύ σπουδαίες λειτουργίες της καθημερινότητας όπως διάλογος, λόγος, γλώσσα, μαθηματικά, μουσική κ.λ.π. Πολλές όμως φορές προκαλείται ένα πάγωμα αυτών των λειτουργικών διαδικασιών. Αυτοί οι άνθρωποι ζούνε μια βαθιά κατάθλιψη, έχουν πλήρη αδυναμία ενσυναίσθησης, χαράς, δημιουργίας σκέψης και αδυναμία πράξεων.
Αυτόν τους οδηγεί σε μια παγερή αδιαφορία με σκέψεις θανάτου και πολύ τακτικά έχουμε και την εμφάνιση αυτοκτονιών.
Εντελώς ξαφνικά, όμως, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να προηγηθεί κάτι ιδιαίτερο, σαν να ξυπνάνε από λήθαργο σταματούν την καταθλιπτική συμπεριφορά και ξαναρχίζουν να ζουν την ζωή τους με κανονικό ρυθμό. Αυτός ο κύκλος εναλλαγών ακολουθεί πολλούς ανθρώπους μέχρι το τέλος της ζωής τους ιδιαίτερα βασανιστικά. Αυτό το είδος της μη γραμμικής πορείας της συμπεριφοράς αποτελεί σήμερα μια τακτική εμφάνιση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα να δοθεί ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο.
Στην σημερινή καθημερινή τακτική αυτό που ακολουθείται είναι ένα θεραπευτικό πλαίσιο με φάρμακα, ψυχοθεραπευτική και σωματική υποστήριξη.
Πολλές φορές οι διακυμάνσεις της συμπεριφοράς είναι χαρακτηριστικές όπως π.χ.: σύντομη, επικοινωνιακή δυνατότητα, ή σημάδια χαράς, κατά κανόνα, όμως, έχουμε μια γραμμική επιτάχυνση προς τα κάτω της αρνητικής ψυχολογίας.
Αυτή η ασταθής συμπεριφορά κατά κανόνα χαρακτηρίζει όλες τις κλινικές εικόνες όπως μια βάρκα σε μια ελαφριά τρικυμία. Πολύ τακτικά ένα σοκ μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία και μέσω ενός ισχυρού ερεθισμού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καινούριας δραστηριότητας.
Αυτό είναι γνωστό από πολλά χρόνια στην ψυχιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον ακόμη και στην εποχή του Μεσαίωνα σε προσπάθειες να δοθεί θεραπεία σε καταθλιπτικούς ή σχιζοφρενικούς ασθενείς.
Για παράδειγμα, πολύ τακτικά το εναλλακτικό και ζεστό ντους ήταν μια τέτοια θεραπεία. Μερικές μορφές της τότε υδροθεραπείας υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια πριν την ανακάλυψη των μοντέρνων φαρμάκων παρουσιάστηκε και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην ψυχιατρική το σοκ υπογλυκαιμίας. Αυτά οδηγούσαν ακόμη μερικές φορές τους ασθενείς σε κόμμα. Παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον γιατί υπήρχε μια ουσιαστική αποτελεσματικότητα.
Τα ηλεκτροσόκ στην καρδιολογία ιδιαίτερα στις επιπτώσεις του εμφράγματος είναι πάρα-πολύ γνωστά.
Με παρόμοιο τρόπο ενεργούν οι ηλεκτροθεραπείες η οι μαγνητοθεραπείες στον εγκέφαλο του ανθρώπου.
Κατά κύριο λόγο προκαλούν μια εστιακή αναστάτωση και δευτερογενώς μια γενικευμένη κρίση που μετά την πάροδο της προκαλεί μια ιδιαίτερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου.
Ας εξετάσουμε λίγο προσεκτικότερα τι είναι αυτό που σαν απλή ενεργειακή φόρμα μέσω του μαγνητικού ή ηλεκτρικού πεδίου επιδρά στην παθογένεια αυτών των καταστάσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα, η ηλεκτροσόκ-θεραπεία είναι μια από τις πιο παλαιότερες ιδιαίτερα αποτελεσματικές όμως και αμφισβητούμενες θεραπείες στην ψυχιατρική. Κατά την περίοδο του 1930 του προηγούμενου αιώνα ξεκίνησαν να έχουνε συστηματικές εφαρμογές μετά την πρώτη επιτυχή χρησιμοποίηση από τον Serlepi. Ιδιαίτερα στα νοσήματα της μελαγχολίας, κατατονίας και σχιζοφρένειας θεωρείται πλέον ως η μοναδική θεραπεία.
Όσο περνάγανε τα χρόνια υπήρχε και ένας περιορισμός των παρενεργειών κατά κύριο λόγο καταγμάτων των οστών μέσω της χρησιμοποίησης μυοχαλαρωτικών και νάρκωσης. Τα τελευταία χρόνια του μεγάλου παγκοσμίου πολέμου και ύστερα από αυτόν άρχισαν αυτές οι θεραπείες να χρησιμοποιούνται και σαν βασανιστήρια ή μέσων πίεσης για πολιτικούς αντιπάλους με αποτέλεσμα να πέσουν στην συνείδηση του κόσμου.
Με την είσοδο των νευροληπτικών και των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων τα τελευταία τριάντα χρόνια άρχισε πλέον η χρησιμοποίηση της ηλεκτροθεραπείας να υποχωρεί ουσιαστικά.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια η αντιπάθεια αυτή κορυφώθηκε μέχρι που να μην χρησιμοποιείται σχεδόν μέσο άγραφου νόμου στις διάφορες ψυχιατρικές κλινικές. Αντί αυτού όμως κατά κόρον μέσω μιας σιωπηλής συμφωνίας που επέβαλε η θεραπευτική ανάγκη είχαμε την εμφάνιση σοκ της χημείας.
Χαρακτηριστικό εικαστικό γεγονός της νοοτροπίας αυτής ήτανε το φιλμ του Stali Kioybrek ΄Ένα πέταγμα κάτω από την φωλιά του κούκου¨ όπου σε μια τραγική σκηνή παρουσιάζει το μεγάλο ταλέντο του Τσάρλς Νίκολσον την κατάσταση του ασθενούς σε μια ηλεκτροθεραπεία-τιμωρία από το προσωπικό του νοσοκομείου με χαρακτηριστική υποκριτική ικανότητα. Στο εν λόγο φιλμ αναφέρεται επίσης και η ψυχιατρική πολιτική καταστολή μέσω της λοβοτομής. Στα τέλη του 70 του προηγούμενου αιώνα μόνο επιλεκτικά και σε πολύ βαριές περιπτώσεις και σε ορισμένα απόμακρα ψυχιατρεία γίνονταν η χρησιμοποίηση των ηλεκτροσόκ.
Δύο μεγάλες ιατρικές εργασίες της ΑΒΙ, δηλαδή της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας, που το 1991 αναφέρανε, ότι στις περιπτώσεις χρόνιας θεραπείας και αντιστεκόμενης μελαγχολίας και κατατονίας, αποτελεί το ηλεκτροσόκ και μάλιστα, η επιλεγμένη εκείνη φόρμα που είναι δυνατή να δίνεται χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες στην μοναδική κλίση. Παρουσιάστηκε μια καινούρια ψυχιατρική προτίμηση για τις μεθόδους.
Παρόλο που και αυτοί οι μέθοδοι κατά κανόνα είχανε παρενέργεια την παροδική απώλεια μνήμης και της αντίληψης τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Κατά συνδυασμό γίνεται όταν χρησιμοποιούνται, μια εξέταση της μνήμης πριν και μετά θεραπεία.
Έτσι που να περιέχεται σε κάθε θεραπεία μια τεκμηριωμένη απάντηση και για την πορεία της νόσου και για την αξία της θεραπείας.
Περίπου 100.000 άνθρωποι θεραπεύονται ετησίως στην Αμερική με ηλεκτροσόκ. Υπολογίζεται ότι περίπου 80.000 ετησίως είναι το ποσό των ασθενών που προκύπτει σε ψυχωτικές και καταθλιπτικές αρρώστιες ανά 100.000.000. Ευρωπαίων. Από αυτούς το 30% δεν ανταποκρίνεται σε κανενός είδους τελεσίδικη φάρμακο-ψυχοθεραπεία.
Ο διακρανητικός μαγνητικός ερεθισμός έγινε γνωστός το 1985 από τον Εγγλέζο Νευρολόγο Banker. Κυρίως χρησιμοποιήθηκε για την διάγνωση των πυραμιδικών οδών. Από το 1993 ένας δυνατός ο διπλός ερεθισμός μέσω μαγνητικών κυμάτων. Μέσω αυτού του νέου τρόπου μαγνητικού ερεθισμού έγινε προσπάθεια να γίνει μια θεραπευτική αγωγή σε ασθένειες παρόμοιες με την κατάθλιψη και ψύχωση όπου χρησιμοποιείται η ηλεκτροθεραπεία. Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1996 στο Lanset παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα.
Μετά από αυτό έγινε πλέον κατανοητό ότι ο διακρανητικός μαγνητικός ερεθισμός παίρνει μία θέση καθαρή πλέον στην θεραπεία της κατάθλιψης και την ψυχιατρική.
Το έτος 2001 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η επιτυχία του διακρανικού μαγνητικού ερεθισμού στις επιληψίες. Βρέθηκε και εδώ ότι υπήρχε γύρω στον επαναλαμβανόμενο ερεθισμό με 50HZ πέρα από την κατάθλιψη μια μεγάλη θεραπευτική δυνατότητα και για τις επιληψίες.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.