Στη σύγχρονη Ευρώπη ο μισός πληθυσμός είναι πάνω από 50 ετών. Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια η ιατρική δραστηριότητα έχει πάρει ένα άλλο νόημα. Δε μιλάμε πλέον για το τρίπτυχο διάγνωση – θεραπεία – πρόληψη. Το μεγαλύτερο ειδικό βάρος της ιατρικής προσπάθειας πλέον περικλείεται στο θέμα ποιότητας ζωής. Από τη στιγμή που κάθε τρίτος Ευρωπαίος δε δουλεύει και η έννοιά του είναι πώς θα γεράσει άνετα, δημιουργικά και χωρίς αρρώστιες τη σύνταξή του εμφανίζεται πλέον μια νέα πρόκληση. Είναι η πρόκληση μιας παλιάς ειδικότητας με αλματώδη εξέλιξη, της ιατρικής της γεροντολογίας. Της ειδικότητας αυτής που φροντίζει για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Μέχρι τώρα η φροντίδα της τρίτης ηλικίας κατά κύριο λόγο περιοριζόταν πρωτίστως στα συμπληρώματα διατροφής, στον καρδιολογικό έλεγχο και τα υπόλοιπα check-up των διαφόρων οργάνων. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ήταν κατά κάποιο τρόπο πάντα υπό «δυσμένεια». Η αλματώδης άνοδος, όμως, της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει πλέον τη δυνατότητα της πρόληψης και της βελτίωσης του νευρικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής στην Τρίτη ηλικία μέσω συγκεκριμένων εξετάσεων και φροντίδας.
Πλέον τελείως ανώδυνα, αναίμακτα, σε ελάχιστο χρόνο και με ευχάριστες φιλικές διαδικασίες έχουμε την ικανότητα να παράσχουμε στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας τη φροντίδα που πρέπει για να έχουν μια ευχάριστη ζωή. Πρόκειται για νευροφυσιολογικές εξετάσεις και εφαρμογές όπου ο ηλικιωμένος άνθρωπος μετά τη διάγνωσή του μαθαίνει να αυτό-προστατεύεται ή ακόμη και να αυτό-θεραπεύεται.
Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Το Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι μια νευροφυσιολογική μέθοδος που αναπτύχθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα για διαγνωστικού σκοπούς για αρρώστιες όπως η άνοια και η επιληψία. Οι ψηφιακές βελτιώσεις που ήρθαν στις αρχές του αιώνα με την πρόοδο της τεχνολογίας οδήγησαν την απλή αυτή εξέταση σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορεί σήμερα να προσφέρει σχεδόν τα πάντα για την πρόληψη. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφεται αφού τοποθετήσουμε μια κάσκας με ειδικά ηλεκτρόδια στο κεφάλι τα οποία συλλέγουν το βιο-ηλεκτρικό δυναμικό των εγκεφαλικών κυττάρων και το διοχετεύουν σε ένα ειδικό λογισμικό που το κατανέμει ανάλογα με την έντασή τους. Κατόπιν τούτου ο υπολογιστής χαρτογραφεί τα αποτελέσματα και τα παραδίδει ως τρισδιάστατη εικόνα στον εξεταστή. Η ανατομία αυτής της τρισδιάστατης εικόνα περιέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες που παρέχουν στο γιατρό τη δυνατότητα να προβλέψει και να λάβει πρόνοια για τυχόν δυσλειτουργίες του εγκεφάλου που θα γεννήσουν αρρώστιες.
Εικ. Η εξέταση του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.
Η μέθοδος αυτή με σωστή αξιολόγηση μπορεί να προβλέψει εγκεφαλικά, πάρκινσον, εγκεφαλίτιδες, διαταραχές ακοής, όρασης, κίνηση και ψυχιατρικές αρρώστιες. Έτσι, που να μπορεί να ξεκινήσει μια αγωγή πολύ πριν τα κλινικά σημεία προσφέροντας τις χαρές μιας νεανικής ζωής στην προχωρημένη τρίτη ηλικία.
Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί σήμερα να προσφέρει ουσιαστικά χωρίς καμία παρένθεση την πλήρη διερεύνηση και διόρθωση της κινητικής μηχανής του ανθρώπου. Το μηχάνημα Τetrax (Μια παράφραση του «τέσσερα») παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Εικ. Το πλατό του Tetrax.
Τοποθετώντας ο ενδιαφερόμενος τα πέλματα σε ένα ειδικό πλατό και περιστρέφοντας το κεφάλι του σε διάφορες κατευθύνσεις ένας ειδικά προγραμματισμένος υπολογιστής προσδιορίζει τάση και προσανατολισμό του σώματος ως προς το χώρο σε συνάρτηση με την εγκεφαλική συνείδηση. Οποιαδήποτε κινητική βλάβη υπάρχει ή πάει να δημιουργηθεί καταγράφεται και γίνεται ταυτόχρονα συνειδητή στον εξεταζόμενο και εμφανής στον εξετάζοντα. Παρέσεις, μουδιάσματα, αστάθεια, πάρκινσον, εξωπυραμιδικά σύνδρομα, σπαστικότητα, σπασμωδικότητα, υπερ-ή υπο-κινησία, αταξία, κίνδυνος πτώσης μπρος ή πίσω, πλάγια ή σε συνδυασμό κλπ καταγράφονται και εικονοποιούνται αμέσως. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα ή με άμεση χορήγηση φαρμάκων ή με τη χρήση biofeedback να επαναφέρει τον ασθενή στην αρχική του κατάσταση ή να προλάβει παθογόνες διαδικασίες.
Εικ. Η εξέταση του Tetrax.
Στην εξέταση του biofeedback ο ασθενής μπορεί να «επικοινωνήσει» μόνος με τον εγκέφαλό του, να δει τα λάθη του και να τα διορθώσει ο ίδιος. Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα πρακτικό στην περίπτωση του πάρκινσον και των εγκεφαλικών, καθώς και των ιλίγγων. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι πλέον αργά αλλά σταθερά και με συγκεκριμένες διαδικασίες να φτάνουμε σε στάδια «αυτοθεραπείας» για άτομα της τρίτης ηλικίας. Για την ηλικία των
70-100 ετών φιλικά μηχανήματα με ψηφιακή τεχνολογία σε λίγο θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα πιο πολυδάπανα και περίπλοκα ιατρικά κέντρα πρόληψης και βελτίωσης παθήσεων. Αντί να ταξιδεύει ο ασθενής σε πανάκριβα ιατρικά ινστιτούτα των Άλπεων αναζητώντας θολές «αντιγηραντικές» θεραπείες θα βάζει απλά σε ενέργεια τον προσωπικό του υπολογιστή.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.